Fout
  • [showplus] Critical error: Image folder root/images/header specified in the administration back-end does not exist or is inaccessible.

Historie

Hoe is het virus gestart !! We zijn in November 2000 gestart met de bouw van de toen nog Rough and Tumble Too en 2 jaar later de gewijzigde naam Brother's Toy. De eerste aanzet van de bouw werd ons gegeven door Bert die het interview van de compact diesels in Trekker&werktuig had gelezen, en direct zei zo'n ding wil ik ook, en nou heeft Bert heel veel verstand van motoren en de techniek daarvan, maar er komt toch iets meer bij kijken dan een motor alleen

Zo kwamen Henk en Jouk in beeld, Bert vol vuur vertellen wat hij wou en wij luisteren en tegelijk nadenken wat is dat voor klasse en wat zijn dat voor tractoren. Zo zijn we naar Kootwijkerbroek vertrokken om eens naar die kleine tractoren te kijken en daar kijken naar hun wedstrijd en een beetje rondvragen zijn wij ook al een beetje besmet met het virus, Henk heeft de ruimte in de schuur en Jouk zat al vol ideeën hoe het frame moest worden. En door onze contacten met de mannen van het Rough and Tumble team waren we er ook al snel uit dat het plaatwerk van een Ford TW 20 moest worden. Maar dan begint het pas, hoe moet dat plaatwerk gemaakt en wat voor versnellingsbak en wat voor achteras dat is het moeilijkste deel van de tractor.

We kwamen in contact met Eddy en Andre en die hadden nog een achteras met planetairen liggen en die konden we overnemen, dus dat was al een heel goed begin voor ons, het frame werd door Hoekman metaal in Nieuwleusen gezet en we konden starten met de bouw, een motorkap en gril lag nog in de werkplaats in Heino, dus die werden aangepast naar de maten die wij nodig hadden want de orginele was een stukje te breed en te lang, Henk werkt in een bedrijfswagen spuiterij dus dat kwam heel goed van pas voor dit werk. Maar toch kost het veel hoofdbrekens om dit te maken om alle vormen te behouden zoals het hoort. Maar na vele avonden en zaterdagen was het resultaat verbluffend vonden we zelf, het was allemaal zo geworden zoals we het in ons hoofd hadden en gehoopt hadden, want tekeningen hebben we er niet van gemaakt, Bert was ondertussen bezig met de motor, het werd een Peugeot 1.9 indirect ingespoten diesel, die waren er zat en kosten toen bijna niets, die werd dus helemaal gedemonteerd en weer opnieuw opgebouwd zoals Bert hoopte dat die veel vermogen zou kunnen gaan leveren, iets meer ruimte op alle draaiende delen en een dikke lijnpomp erop voor de brandstof, dubbele klepveren voor het toerental wat iets hoger zou komen te liggen dan standaard en een geflowde cilinderkop, en natuurlijk waterinjectie want de cilinders moeten wel gekoeld worden, de complete koppeling en bellhousing werd door van der Waal Machinery gemaakt, de koppeling een 8 inch crowerprincipe en bellhousing uit 1 stuks gefreesd een stukje vakmanschap waar heel blij mee waren.

De rolkooi was toen nog niet verplicht maar hebben we wel direct gemaakt en dat was ook een hele klus om al die pijpen te buigen en zo te maken dat het er ook nog een beetje uitzag zo als wij dat graag wilden hebben .

het streven was achterveld 2001 aan de start te staan, en dat lukte ook maar net de avond ervoor tot 2 uur 's nachts gesleuteld. En de volgende dag vol goede moed de boel opgeladen en vertrokken richting Achterveld, onderweg de discussie wat we zouden gaan doen op de baan, het streven was of een Full Pull rijden of de motor op een hoop 1 van die 2 moest lukken dachten we toen, maar het zou iets anders gaan. We hadden veel bekijks van onze collega's en de tractor moest nog even gekeurd worden en worden gewogen dat was ook weer een verrassing want we wisten nog niet exact wat hij woog, maar de weegschaal was ons goed gezind en we konden nog een kilo of twintig bijhangen maar die hadden we niet dus dan maar zo rijden.

De eerste run waren zenuwslopend minuten voor ons wat wat zou er gebeuren voor de sleepwagen, toen we aan de beurt waren moest er worden gestart met de accu in de kruiwagen naast de tractor, maar dat lukte ook we hadden de tractor voor de slaapwagen geduwd en toen starten want rijden met de tractor hadden we eigenlijk nog niet gedaan. Toen de vlag viel heeft Jouk de gashendel rustig naar voren geduwd en toen er toeren genoeg waren de koppeling oplaten komen en gaan, en het ging heel goed we gingen in 1 streep naar het einde de eerste Full Pull was een feit, wij dolgelukkig de dag kon niet meer stuk en op naar de finale, in de finale werd er ook weer voor de sleepwagen gestart en weer rustig optoeren en koppeling los en het ging weer als een kogel weg, maar na 30 meter een grote knal en over was de pret er lagen een heleboel motoronderdelen op de baan en rond de tractor, de zijplaten eraf en kijken je kon dwars door het motorblok kijken aan beide zijden een gat in het blok, en Bert stond erbij en lachte zo hard dat Bram Koopman de speaker er bij kwam en aan Bert vroeg wat er viel te lachen.

Toen kwam het verhaal van de heenreis weer naar voren, of een Full Pull of de motor op een hoop en we hadden beide doelen bereikt dus Bert had heel veel schik en zei tegen Bram dat er nog wel een reserve motor lag die ingebouwd kon worden

Afijn, dat seizoen er al achter gekomen dat zo'n Frans blok niet was gebouwd voor wat wij er mee deden, maar ga maar eens zoeken naar iets wat beter is en ook belangrijk waar je mee verder kunt.

Het seizoen 2002 nog helemaal uitgereden met de franse krachtbron, kostte 14 cilinderkoppen en die kosten gelukkig toen echt weinig, maar het kostte enorm veel tijd. Halverwege het seizoen lag de eerste nieuwe motor in de schuur, en het werd een VW krachtbron. De hele winterstop bezig geweest om alles aan te passen en de motor te prepareren. Daar komt natuurlijk heel wat bij kijken, maar het eerste seizoen nagenoeg met een standaard motor en een intercooler begonnen om te kijken waar de zwakke punten zaten en om het onder de knie te krijgen. Seizoen 2003 stond vooral in het teken van betrouwbaarheid en testen, zo kwamen er voor de eerste buitenwedstrijd in Wekerom de nieuwe Cepec puller banden onder.

Op de eerste wedstrijd verklaarde iedereen ons bijna voor gek, met zulke banden en met zo'n profiel kwam het nooit goed en zouden we niet eens van de plek komen. Nou dat was toch wel iets anders en we hadden een daverend seizoen met als resultaat Nederlands kampioen.

Op het eerste Europese kampioenschap werd er een inschattingsfout gemaakt, en eindigden wij in de achterhoede.

Winter 2004 werd heel wat anders, de motor werd serieus onderhanden genomen, de brandstofpomp serieus aangepast en de eerste wedstrijd de welbekende indoor in Kootwijkerbroek stond het publiek echt te juichen, Bert reed zelf, en het werd een snoeiharde wheely naar het eind van de baan, kippenvel kregen we er van. als we er aan denken horen we gelijk Bram Koopman de speaker met z'n bekende commentaar. We hebben werkelijk een top seizoen beleefd, geen kampioen geworden maar het was serieus stuivertje wisselen met de heren Duyn, die ook met eenzelfde krachtbron uit onze werkplaats reden.

Ook dat jaar samen met de Duyn mannen veel in Europa rondgetrokken om de klasse te promoten, en het publiek overal op de banken te krijgen. Vooral in Frankrijk waar ze de klasse ook nog niet kenden echt staande ovaties in ontvangst genomen. De dip voor ons was het gehele seizoen onze achteras, super mooi gebouwd en licht van gewicht maar kon op bepaalde punten het vermogen niet aan, en mede daardoor werd ons Europees kampioenschap ook een drama, want bij 30 meter was de achteras gesneuveld, en had ook nog even de versnellingsbak meegenomen

Winter 2005 stond in het teken van versnellingsbak en achteras, met behulp van de firma De Ruiter Metaal uit Dalfsen stap voor stap het systeem van de achteras gemodificeerd. Maar ook wilden we wat anders in de plek van de versnellingsbak omdat we altijd price direct reden en dat we qua vermogen makkelijker anders konden. Helaas hadden we aan het begin van het seizoen eerst problemen met het brandstof systeem, daarna speelde de nieuwe versnellingsbak ons parten,en toen we dat allemaal opgelost hadden we nog wat punten verloren door de bekende achteras maar dat was in de tweede helft van het seizoen ook helemaal opgelost. Elke wedstrijd dat alles heel bleef ook winnend afgesloten, zodat we op de laatste wedstrijd de tweede plek in het kampioenschap royaal binnen hadden, maar voor de eerste plek kwamen we net een wedstrijd te kort. Uiteindelijk kunnen we zeggen dat we heel veel geleerd hebben, en een grote inhaalslag gemaakt hadden.

Op het Europees kampioenschap haalden we nog meer succes, de omstandigheden waren uiterst bedroevend maar door goed op te letten en het geluk dat we bijna op de helft van de toeren kunnen rijden, en een motor hebben die heel diep kan gaan en dus veel koppel heeft de titel binnen gehaald...............Eindelijk !!!

Winter 2006 staat in het teken van ..............weinig, we zijn bezig met een andere brandstofpomp op te bouwen maar die word in de loop van het seizoen gemonteerd omdat we wat helemaal nieuws willen gaan proberen. We willen graag innovatief zijn en blijven voor de klasse en andere deelnemers.

Ook hebben we veel contacten opgedaan met buitenlandse deelnemers, en de afgelopen winter periode veel materialen gemaakt en geleverd aan hun om de klasse in europa op een hoger plan te tillen.

Groeten Henk, Jouk en Bert

Copyright 2011. Joomla 1.7 templates free. © Stichting Pulling Team Vos